top of page
חיפוש

להגיע אל המנוחה ואל הנחלה

נחלה משפחתית הינה נכס מיוחד ושווה ערך. אך לצד היתרונות קיימת מורכבות ורגישות שיש להתייחס אליה מבעוד מועד. כיצד נוכל לתת את מלוא הכבוד לנחלה ולבני המשפחה ולהימנע מסכסוכים עתידיים?

נחלה הינה נכס יוצא דופן. להבדיל מנכסי נדל"ן אחרים,

ניתן לבנות בשטחה מספר יחידות דיור והדבר מהווה יתרון בולט ומשמעותי.


אך בדומה לסיטואציות רבות בחיינו, היתרון טומן בחובו גם חסרון:

בניה של מספר יחידות דיור בנכס יחיד שאינו מפוצל מייצרת מורכבות בנושא הזכויות להן

זכאים בני המשפחה, ומצריכה חשיבה האם וכיצד לבצע ביניהם חלוקה הוגנת ושיוויונית של הנכס.


לטובת ההדגמה, נתאר מקרה של זוג הורים אשר להם בן יחיד המחזיקים בזכויות בנחלה. ההורים מתגוררים בנחלה והבן גם הוא בונה את ביתו בשטחה. ברמה העקרונית אין סיבה מובהקת לחלק את השטח, שכן הבן עתיד לקבל את מלוא הזכויות בה לאחר מות ההורים (שיחיו עד 120 בבריאות ובאושר). ההתמודדות המורכבת מתחילה אם חלילה הבן מתגרש, או במקרים בהם יש יותר מצאצא אחד - כפי שמקובל ברוב המשפחות בישראל.


במקרים בהם יש יותר מצאצא אחד, עולים הרצון והצורך לפצל את הנחלה, ולהקים בשטחה מספר נכסים נפרדים. כך ניתן יהיה לחלק אותם בין הילדים באופן ברור והוגן, ולמנוע מחלוקות בעתיד.

בעבר, מהלך מסוג זה היה כמעט בלתי ישים בעיקר מבחינה כלכלית. אך כיום ניתן בהחלט לבצע חלוקה כזו ולפצל את הנחלה לכמה נכסים. הקושי העיקרי הינו העלות הכספית של תהליך הפיצול והבניה, ולאור זאת - הרוב המוחלט של בעלי הנחלות נמנע מהתהליך.


 

לצד ההתפתחויות בתחום, עולם הנחלות עדיין לא חף מקשיים נוספים, כפי שנוכל לראות בדוגמה הבאה:

זוג הורים מתגורר בשטח הנחלה. בנם הבכור התחתן ומעוניין גם הוא לבנות את ביתו על שטחה. למשפחה שני בנים נוספים: האחד מתגורר בבית שבנו הוריו בהרחבה של אותו המושב, והבן השלישי מתגורר מחוץ למושב.


בטרם ישקיע הבן הבכור את מיטב כספו בבניית ביתו בנחלה – חשוב מאוד להסדיר עניינים מהותיים הנוגעים בנחלה: מהן הזכויות שלו ושל בני ביתו בנחלה? מה קורה אם הוא חלילה מתגרש? מה צפוי להיות חלקו בנחלה לאחר מות ההורים? מה עולה בגורל הבית שיבנה במקרה שההורים יחליטו למכור את הנחלה? ועוד.

שאלות אלה תקפות כמובן גם למי שכבר בנה את ביתו בנחלה וטרם הסדיר את נושאי ההתייחסות המדוברים.


אם כך, מה הפתרון?

הדרך הטובה והנכונה ביותר לפעולה הינה לפצל את המגרש עליו בונה הבן את ביתו ולהפריד אותו מהנחלה, וכך לייצר הפרדה בין הנכס של הבן לזה של הוריו. הקושי, כאמור, טמון בעלות הכספית הנלווית לתהליך, ובזמן הממושך שיידרש - ולבן הבכור, שהשקיע את מיטב כספו בבניית ביתו, לא נותר סכום עודף לשלם עבור פיצול המגרש.


מה ניתן לעשות?

במצב זה מומלץ להיעזר במערכת מסודרת של מסמכים משפטיים, אשר יתנו מענה לכל הסוגיות הנ"ל, דוגמת:

- הסכם בין ההורים לבין הבן ואשתו באשר לסוגיית הבנייה, זכות המגורים שניתנת לבן ולבני משפחתו בנחלה, וכו'.

- צוואת ההורים לגבי חלוקת הזכויות בנכס.


- הסכם בין האחים לגבי חלוקה עתידית של הנכסים (ככל שיקבלו זכויות בהם בעתיד), לרבות התייחסות לשאלה מי ישא בעתיד בעלויות פיצול המגרש של הבן שבנה בשטח הנחלה, מי יקבל את הזכויות ביתרת הנחלה, מי יקבל את הזכויות בבית שבהרחבה, וכו'.

- הסכם ממון בין הבן לאשתו.


רשימה זו אינה ממצה במלואה את כל המסמכים וההסכמים, ועלינו לבצע התאמה מדוייקת של המסמכים לצרכי כל משפחה ומשפחה לפי נסיבות החיים שלה.

חשוב לזכור כי הפתרון "ההסכמי" אינו הרמטי, ותמיד יישארו קצוות פתוחים ונקודות בלתי פתורות. אך יחד עם זאת, הוא מעניק מענה הולם למצב בו אנו רוצים להימנע מעלויות הפיצול, ועדיין מעוניינים ליהנות משקט נפשי בידיעה שהנושא מטופל.


יש לכם שאלות נוספות לגבי הנחלה שבבעלותכם?






52 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page